Дмитро 'Калинчук' Вовнянко писал(а):ПРО КОЗАЦЬКИЙ СОЦІАЛІЗМ
Є в Україні така проблема, наші громадяни сильно захоплені соціалістичними ідеями. Пересічний українець хоче не можливостей, аби збудувати собі добробут власноруч, він бажає "справєдлівасті" (яка від роду-віку в кожного своя) де треба аби "всім порівну" з чого просто бринить відлунням шаріковське "атнять і падєліть".
Загальновідоме твердження каже що такий стан речей - наслідок радянщини. Тривалий час я й сам так вважав. Проте.
Робота над історичним пригодницьким романом "Третій вибір Мазепи" дещо змінила мій погляд. Зараз я вважаю що проблема набагато глибша. І от чому.
Працюючи над історичним романом я завжди цікавлюся багатьма деталями, аби максимально перенести читача в реалії тої епохи. І от чиатючи дослідження істориків, про часи гетьманату Мазепи, я з подивом відкрив, що козаки (якими ми пишаємося) жили практично за соціалізму.
Факт який збив мене з пантелику - козаки не були власниками землі з якої жили. У результаті козацької революції Богдана Хмельницького на частині України контрольованій козаками, землі стали власністю козацької громади. Розподілялися вони рішеннями рад різних рівнів. Офіційно козацькі полковники і сотники не володіли своїми землями, вони користувалися ними поки займали посади. Громади козаків, це практично ті самі комуни, від яких походить слово комунізм.
Я боронь Боже, не намагаюся козаків у чомусь звинуватити. Вони встановлювали лад, який вважали найбільш правильним і який уже існував на території Запоріжжя. Проте.
Те саме Запоріжжя постійно потрапляло в залежність від тих, хто хто платив війську жалування - польських королів, московських царів тощо. І це мало свої причини. Коли після повалення гетьмана Самойловича Іван Мазепа вирішував питання фінансування козацької держави, він зібрав раду полковників, аби визначитися, як збирати податки? Знаєте, що відповіли полковники? "А хай Москва нам грошей дає!" Бо вільним людям, мовляв, податки платити не комільфо.
Всім зрозуміло скільки здатна була існувати держава з ТАКИМИ елітами?
Іван Мазепа, насправді був великим гетьманом і видатним лідером. Саме він зумів остаточно приборкати своєвільних полковників і завершити Руїну. Саме Мазепа зміг встановити які-ніякі податки - оренди і панщину, яку можна було замінити грошовим податком. Кріпацтва в чистому вигляді за Мазепи не було.
Мазепа створив впоряджену козацьку армію - піхоту-сердюків і кінноту-компанійців. Мазепа інвестував кошти в освіту. Мазепа зібрав всю Україну під своєю булавою - у 1705 р.
І саме за це Мазепу ненавиділи сучасники. Бо Мазепа по факту перетворював козаків на нобілітет, свого роду шляхту, за зразками сусідніх європейських держав. За Мазепи відбувалася прихована приватизація, землі війська перетворювалися на власність козаків. Остаточно цей процес був завершений після провалу повстання Мазепи проти Москви. На мою думку це й була головна причина, чому козацька старшина простелилася під Москву - царі цілковито легалізували їхні володіння.
Тож коли потім українці мріяли про власну державу, вони мріяли і про устрій часів козацтва. Те саме "все спільне і кожному по потребі". Звідси тяжіння до лівацтва у різних формах, від європейського соціалізму до анархії. Це відгукнулося в часи Перших Визвольних змагань. Це відгукується нам досі. Україною керує популіст і так буде ще довго.
Розвинуті держави це ті, де розвинулася буржуазія, а не ті де проводили соціалістичні експерименти. Така історична реальність.
А мій роман замовити можна у мене. Там все - інтриги, кохання, двобої, все притаманне романтичному 18-му сторіччю.
ЦІНА 250 ГРН
Вартість книжки, або книжок надсилайте на картку 5363 5420 1695 4837. В коментарі до платежу пишете «За книжки»
В приватне повідомлення на Фейсбук (бажано – на сторінку) або на мою адресу
dmytro_kalynchuk@ukr.net повідомляєте про платіж і надаєте інформацію:
- назва і кількість книжки/книжок
- прізвище та ім’я
- номер мобільного
- місто і відділення Нової пошти на яку я мушу відіслати вам книжки.