причины - (24.02.22) - следствия. история. будущее.

stach1
Reactions:

Re: причины - (24.02.22) - следствия. история. будущее.

Сообщение stach1 »

Николай писал(а): 28 дек 2025, 00:02
stach1 писал(а): 27 дек 2025, 23:07
Вэл писал(а): 27 дек 2025, 14:29
stach1 писал(а): 27 дек 2025, 11:29

Причины – (24.02.22) – Последствия: История, Будущее – это анализ причин события, произошедшего в указанную дату.
Рассматривается его исторический контекст, текущее влияние и возможные будущие результаты.

:-)

это тот случай и пример, когда что-то спрашиваешь на русском у ИИ (AI) и он тебе выдаёт краткое определение на языке запроса.

только этим можно объяснить как юзер из Бангладеш выдаёт такую банальщину на русском. может упражняется. ну и ладно.

:-)

Извините, я использую словарь, а не искусственный интеллект, и я имел в виду, что Украина никогда не победит, а возведение памятников любой из сторон — это прославление войны. Пока Запад финансирует Украину, это будет продолжаться. Я ответил на сообщение случайно, я ищу другую тему на этом форуме. С уважением.

Пока Запад финансирует Украину

Очередной запутинский коммунист-фашист с обвинениями Украины - жертвы преступления. Вэл, я за блокировку ублюдка, хотя есть возможность услышать и другие нарративы ненависти и злобы от очередного залётного пропагандона по типу, уже забаненного ранее, пропагандона "Пифагора".

ЗЫ. Правда о “мирном плане” для Украины: анализ RAND Corporation /№1071/ Швец

► Показать

В этом видео — подробный разбор исследования RAND Corporation, основанного на анализе 49 перемирий за 70 лет.
Главный вывод тревожен: плохо спроектированное перемирие не останавливает войну, а откладывает её следующую фазу.

Почему давление «быстрее и любой ценой» опасно?
Почему без ратификации и жёстких гарантий мир не выживет?
И почему только Украина и Европа объективно заинтересованы в долгосрочном соглашении?

00:00 — Почему именно сейчас важно говорить о «мирном плане»
01:05 — RAND Corporation: кто они и почему их выводы критичны
02:40 — Главный вывод RAND: плохо спроектированное перемирие = отсроченная война
04:10 — Давление «быстрее, любой ценой»: Вашингтон и Кремль
06:45 — Неожиданный сигнал от MAGA-среды: уступки Москве = подарок Китаю
08:50 — В каком положении сегодня Путин: отчаяние, а не сила
11:40 — Почему Кремль боится «плохого мира» не меньше, чем войны
13:30 — Что хочет Трамп на самом деле: быстро, без обязательств, ради «дилa»
16:10 — Иллюзия «российского Эльдорадо» для американского бизнеса
19:00 — Почему долгосрочный мир нужен только Украине и Европе
21:30 — Ошибка Минска: политика вместо экспертизы
24:00 — Кто сегодня ведёт переговоры и почему это проблема
27:10 — Семь ключевых рекомендаций RAND Corporation
29:00 — Разделение: геополитика отдельно, прекращение огня отдельно
31:30 — Демилитаризованная зона: почему она должна быть беспрецедентной
34:00 — Технологический контроль вместо сотен тысяч солдат
36:30 — Давление третьей стороны: почему без США ничего не работает
39:10 — Самая опасная мина: отсутствие постоянного давления на Россию
42:00 — Ратификация и юридическая форма: без этого мира не будет
45:00 — Почему «джентльменские договорённости» смертельно опасны
48:00 — Главный урок RAND: мир должен быть неудобен для агрессора
50:20 — Финальный вывод: что Украина и Европа обязаны требовать сейчас

СУД над ВОЕННЫМИ ПРЕСТУПНИКАМИ в России, отношение к СССР - Гарри Каспаров Вдудь

► Показать

Пропутинист? Я единственный, кто пишет по-русски? Может, лучше писать по-украински? Я не пропутинист и не проукраинист, я против войны!

stach1
Reactions:

Сообщение stach1 »

dusik_ie писал(а): 28 дек 2025, 07:35
stach1 писал(а): 27 дек 2025, 23:07

Украина никогда не победит, а возведение памятников любой из сторон — это прославление войны. Пока Запад финансирует Украину, это будет продолжаться. Я ответил на сообщение случайно, я ищу другую тему на этом форуме. С уважением.

Вы сильно ошибаетесь, если рассматриваете эту войну как некое соревнование.
Россия нападает - мы защищаемся.
Что будет, если мы перестанем защищаться? Как я понял с Вашей "логики" - Россия перестанет нападать. С чего вдруг?
Разница только в одном.

В случае войны будут гибнуть не только украинцы, но и русские. А в случае, если украина прекратит воевать - будут гибнуть только украинцы, только уже другим способом, менее шумным, но более садистким.
Если вы скажете, что мол, нам голову задурили - русские все сплошь гуманные. Только практика жизни говорит об обратном. И я говорю о той информации, что наши говорят о вас, а что вы сами о себе (например о том, что творят сейчас некоторые ветераны у себя дома)

Да, но если бы Америка не приказала Украине разоружить свое ядерное оружие в 1995 году, этой войны, вероятно, не было бы. Во-вторых, Украина так хорошо защищается. Но почему Украина хочет избавиться от пункта 20 соглашения о прекращении войны? Я говорю о пункте, касающемся проверки прозрачности западных средств? Может кто-нибудь мне это объяснить? Или, может быть, элитам лучше продолжать войну и получать от нее прибыль, а деньги присваивать себе?

dusik_ie
Reactions:

Сообщение dusik_ie »

stach1 писал(а): 28 дек 2025, 11:59

Да, но если бы Америка не приказала Украине разоружить свое ядерное оружие в 1995 году,

Ух ты, прям так и приказала? Америка при Клинтоне в засос любилась с Россией, и Украина передала (не уничтожила, а передала!) свое стратегическое оружие России. Если бы США тогда придерживались нейтральной позиции, то небыло бы такого явного лоббирования россиянских интересов американцами - это к вопросу о том, что Запад всегда хотел уничтожить Россию, ага...

Но почему Украина хочет избавиться от пункта 20 соглашения о прекращении войны? Я говорю о пункте, касающемся проверки прозрачности западных средств? Может кто-нибудь мне это объяснить? Или, может быть, элитам лучше продолжать войну и получать от нее прибыль, а деньги присваивать себе?

От кого Вы узнали про эту "убивственную" информацию?
Запад он такой наивный, денежку башляет и башляет, а куда - вообще не контролирует, да?

Николай
Reactions:

Сообщение Николай »

...
Но почему Украина хочет избавиться от пункта 20 соглашения о прекращении войны? Я говорю о пункте, касающемся проверки прозрачности западных средств? Может кто-нибудь мне это объяснить? Или, может быть, элитам лучше продолжать войну и получать от нее прибыль, а деньги присваивать себе?

Извинюсь, конечно, за немедленный наезд и оскорбления, если подтвердятся Ваши слова "просто за мир". Но мира без наказания преступников не будет.

Я говорю о пункте, касающемся проверки прозрачности западных средств?

Зеленский приказал Умерову заменить пункт аудита западной помощи на амнистию для всех преступников и даже тех, кто ответственен за преступления против человечества.

Почему главная зелёная крыса так делает, достаточно просто показано на страницах форума в теме "Шестой президент", а события последних месяцев подтверждают все наши утверждения. На форуме идолопоклонница-ватница и лживый гуру-ватник, жертва-абортыш оккультных практик, оправдывали и сейчас оправдывают все преступные (халатные и предательские) действия Зеленского.

"Я этих украинцев в рот е@л!" На пленках НАБУ голоса Зеленского и Миндича признаются в преступлениях

► Показать

Я многого не знал и по подсказке товарища, посмотрев, очень впечатлён фигурой Коломойского, с помощью которого Кремль всунул Украине ежа в штаны - зелёную крысу в кресло президента.

ОПАСНЫЙ ГЕНИЙ: ЧТО НА САМОМ ДЕЛЕ СДЕЛАЛО КОЛОМОЙСКОГО МИЛЛИАРДЕРОМ

► Показать

Подтверждение давних утверждений Вэла о конвертах Слугам народа с огромными суммами из наворованного из западной помощи и из бюджета Украины - из карманов украинцев.

ТРАМП НЕ ПУСТИЛ ЗЕЛЕНСКОГО ДОМОЙ И ПЕРЕНЕС ВСТРЕЧУ! КИЕВ ОБСТРЕЛЯН, В РАДЕ - НАБУ - ИТОГИ НЕДЕЛИ

► Показать

Тогда и сейчас наши лживые сестра с братом встают в позу несознанки, ничего нет, выФсёврёте и обвиняют всех, кто приводит слова правды.

«Бездумны те, кто, размышляя над настоящим, добровольно закрывают глаза на прошлое, оставаясь, естественно, слепыми к будущему!»
Письмо 1. К.Х. – Синнетту
rodnoy
Reactions:

Сообщение rodnoy »

Victor Tregubov. FB писал(а):

Тут нещодавно відео бігало про жіночку, яка "дочекалась визволителів", а "визволителі" їй чоловіка закатували та саму згвалтували. Я теж репостив, ви теж бачили.

Це не поодинокий випадок. На Київщині було подібне в 2022, коли росіяни прибухнули та завалили ватніка з колишніх регіоналів. Його донька потім ще з нього героя та жертву зліпити намагалася - не вийшло чомусь.

І тут, мені здається, важливо зробити певний акцент.

Деякі люди вважають, що росіяни отак себе поводять на окупованих територіях через особливу звірячу ненависть до українців. Це серйозна помилка, її треба викорінювати з голів.

Росіяни себе так поводять тому, що вони росіяни.

Та жінка така українка, як пацюк, що в стайні народився, арабський скакун. Ті, що її катували, теж не сприймали її такою. Вони це робили з нею не тому, що вона "інакша", а тому, що могли.

Те саме вони роблять зі своїми, коли можуть. Досвічені знають, скільки випадків не останніх "бійців за свободу Новоросії" завалено своїми ж заради снаряги або тачки. Наприклад "Берег" Мангушев. Вагнерівцям було якось насрати, що він медійний, що серед засновників "Еспаньоли" та улюбленців "воєнкорів". Просто в нього була тачка, тому йому прострелили голову. Їм за це, до речі, нічого так і не було. Його ліпша подруга Анічка Долгарєва потім писала вагнерівцям панегірики, а ліпший друг Мурз в шоці вкоротив собі віку, щоб привернути увагу до несправедливості. Всі тільки поржали над дурником.

Про те, що роблять в рідній Росіюшці зі своїми ж родичами, і мови немає.

Вони. Просто. Такі. Це вкрай важливо розуміти для будь-яких взаємодій з ними.

Вони, до речі, про це знають. Саме тому вони так люблять "сильні руки при владі" - бо знають, що лише терор ззовні може стримати тих звірів, що живуть в них всередині та вивільняються стаканом - а часто і без стакана.

Не робіть ворогам зайвих комплиментів, вважаючи, що десь у світі для них є люди, до яких вони ставляться інакше. Дуже важливо знати, що себе вони ненавидять та зневажають так само, як і інших.

rodnoy
Reactions:

Сообщение rodnoy »

Oleksiy Panych, FB писал(а):

Те, що Пушкін - "певец империи и свободы" (Г. Федотов), вже давно стало "загальним місцем".

А я раптом помітив, що те саме можна сказати навіть про Булата Окуджаву. Щоб описати його словами ментальність росіян в нинішній війні, достатньо згадати одну з найпопулярніших його пісень:

"Горит и кружится планета,
Над нашей Родиною дым…
И, значит, нам нужна одна Победа,
Одна на всех — мы за ценой не постоим!"

Оце "мы за ценой не постоим" стисло виражає саме те, що аналітично описали сьогодні Валерій Пекар і я з посиланням на його допис. Це справжнє credo імперської ментальності росіян: "за будь-яку ціну", "не рахуючись з втратами", але домогтися свого (тобто чужого, оголошеного своїм).

Тому єдиний спосіб перемогти це зло - підняти ціну так, щоб Росія вже фізично не змогла її сплатити (якщо не в людському ресурсі, то економічно).

rodnoy
Reactions:

Сообщение rodnoy »

Oleksiy Panych, FB писал(а):

Валерій Пекар запропонував дуже влучне узагальнення логіки Кремля в нинішній війні. Посилання дам в коментарі, а тут підсумую міркування Валерія тезово з власними ремарками.

1. Від 2022 року було щонайменше три ситуації, коли Кремль міг зупинитися, з максимальними вигодами й мінімальним програшем для себе. Він цими можливостями не скористався.

2. Чому? Насамперед тому, що не лише в Україні, але й в Кремлі панує сприйняття цієї війни як екзистенційної. (Власне, я вже давно про це пишу й намагаюся доносити цю тезу всім, з ким доводиться це обговорювати. Просто Україна воює за своє фізичне виживання, а Кремль - за збереження свого образу потужної імперії, у власних очах і в очах росіян. Як буде зруйновано цей образ, розвалиться все, включно з політичною структурою РФ; ефект буде точнісінько як від припинення випромінювання веж на планеті Саракш /ремарка для тих, хто читав "Залюднений острів"/).

3. Тому Кремль "принципово не може відмовитися від ескалації, бо відмова від ескалації вважається програшем, попри отримані вигоди. Кремль не ірраціональний — він послідовний у своїй логіці".

З цього опису Валерій робить два висновки:
"По-перше, мирної угоди не буде (...) По-друге, війна в Європі за межами України буде" (але не ядерна).

Я б не стверджував категорично першого (за певних умов Кремль може взяти паузу, але без навіть натяку на відступ), але стратегічно згоден з другим. Причина в тому - це ще одна моя давня теза - що Росія в її нинішньому стані взагалі не має сталих кордонів. Вона від самого 1991 року територіально нестабільна, подобається це західним політикам чи ні. Тому Росія може існувати лише у двох агрегатних станах: (1) захоплювати території, або (2) втрачати території. Тому подальші спроби її "територіального розширення", в Україні чи деінде - лише питання часу.

*

В коментарях під дописом Валерія дехто Paul Peters слушно пише про те, якою є правильна відповідь на таку стратегічну логіку Кремля:

1. "Поступки = сигнал слабкості. В логіці Кремля це запрошення піднімати ставки ще раз."
  2. Зробити кожен блеф Кремля максимально дорогим.
  3. "Грати довгу гру на виснаження, а не на швидкий виграш."
  4. "Демонструвати готовність йти до кінця."

Цілком згоден з Paul Peters, що "Це єдиний шлях до перемоги над гравцем, який не вміє зупинятися."

Але ця остання фраза нагадала мені ще одну мою давню тезу: хочете зрозуміти логіку Путіна - читайте "Игрок" Достоєвського. 🙂

rodnoy
Reactions:

Сообщение rodnoy »

(це те, на що посилався Олексій Панич у попередньому пості)

Валерій Пекар, FB писал(а):

Покерфейс Путіна

Тричі за останні чотири роки події пішли не за сценарієм, який видавався найбільш імовірним.

На початку лютого 2022 року найбільш імовірним, здавалося, був сценарій, що повномасштабної війни не буде. Російські вигоди від великого вторгнення були величезними, але ризики, що все піде не так, були ще більшими, а російські втрати (економічні, геополітичні тощо) у разі невдачі — захмарними. Найбільш імовірним сценарієм здавався такий: брязкаючи зброєю, росія виторговує в України якісь політичні поступки й після цього завершує «військові навчання». Мовою покеру, “take the pot” — зафіксувати виграш, мінімізувати програш.

На початку квітня 2022 року найбільш імовірним, здавалося, був сценарій, що війни на виснаження не буде. Бліцкриґ кадрової армії провалився, а переведення економіки на воєнні рейки, масова мобілізація та й взагалі війна в логіці масштабного й тривалого не лише військового, а й індустріального, ресурсного, демографічного, психологічного протистояння була надто ризикованою. Найбільш імовірним сценарієм здавався такий: росія переводить війну у стадію замороженого конфлікту з лінією бойового зіткнення, що значно відрізняється на її користь від 2014-2021. Take the pot — зафіксувати виграш, мінімізувати програш.

На початку листопада 2025 року найбільш імовірним, здавалося, був сценарій, що росія піде на мирні переговори. Війна на виснаження не призвела до падіння України, але вичерпала накопичені росією ресурси попередніх періодів та підійшла до точки інфляційного фінансування, а це квиток в один кінець. Найбільш імовірним сценарієм здавався такий: росія виторговує максимум політичних поступок в України та Європи, користуючись прихильністю президента Трампа до ідеї швидкого завершення війни на будь-яких умовах, та переходить до режиму тиску на Україну в політичній площині (а там можливості величезні). Take the pot — зафіксувати виграш, мінімізувати програш.

Таке системне відхилення означає, що ми недооцінюємо кілька параметрів ухвалення рішень у Москві: по-перше, розуміння цієї війни як екзистенційної не лише в Україні, а й у Кремлі; по-друге, викривлена картина реальності в авторитарній вертикалі; по-третє, інша логіка ухвалення рішень — тюремно-чекістська, а не раціональна. Тричі протягом повномасштабної війни були точки розщеплення, і тричі Кремль обирав ескалацію й підняття ставок, хоча стратегічно вигідніше було б обрати фіксацію виграшу та мінімізацію програшу — але в його логіці це означає визнання обмеженості сили, що рівнозначно поразці.

Така логіка добре відома гравцям в покер. Справа не в тому, що Кремль постійно помиляється у своїх оцінках, — натомість він послідовно обирає стратегію, не оптимальну з точки зору виграшу, але спрямовану на ескалацію, бо фіксація виграшу суперечить самоідентифікації. Рішення ухвалюються не виходячи з вигідності чи невигідності, а за принципом «що не суперечить нашому образу самих себе». Не маючи гарантованої перемоги — грає так, ніби вона є. Така стратегія називається Table dominance — не виграти конкретні вигоди, а залякати, зламати та примусити вийти з гри всіх інших.

Справа не в тому, що Кремль погано рахує шанси, — він просто не керується ними. Він принципово не може відмовитися від ескалації, бо відмова від ескалації вважається програшем, попри отримані вигоди. Кремль не ірраціональний — він послідовний у своїй логіці.
Висновок: Кремль не можна змусити раціонально домовитися, що б не робили Україна, Європа, Америка чи Китай. Його можна лише змусити програти — коли ресурси закінчаться, він піде.

Це погано, бо війна продовжиться, що б ми не робили.
Це добре, бо стратегії Кремля передбачувані й саморуйнівні.

Два наслідки з цього висновку.

По-перше, мирної угоди не буде. Навіть коли Україна піде на максимальні поступки, Кремль висуне додаткові умови й буде дотискати, а потім знову й знову.

По-друге, війна в Європі за межами України буде. Стоячи на черговій точці розвилки, Кремль обере не оптимальну стратегію фіксації виграшу, а стратегію ескалації, бо не може собі дозволити відмовитися від підняття ставок. Четвертий раз спрацює та сама логіка.

В цьому стратегічному просторі нам доведеться діяти наступного року.

P.S. Важливе зауваження. Типовою реакцією на цей аналіз є страх, що стратегія, заснована на невпинній ескалації, зрештою призведе до ядерної війни. Однак цей висновок ґрунтується на концептуальній помилці. Ескалація, яку практикує Кремль, не є безкінечною. Вона обмежена основною метою режиму: зберегти власне виживання та свою роль як ключового гравця на міжнародній арені. Ядерна війна була б не піком ескалації, а її запереченням — не сильним кроком у грі, а руйнуванням самої гри.

Кремль ескалює, щоб залишитися за столом переговорів, залякати інших і змусити до поступок, а не перевернути стіл переговорів повністю. Тому ядерна зброя функціонує переважно як інструмент стримування та збереження режиму, а не як інструмент перемоги у війні. Ця відмінність має значення: визнання внутрішніх обмежень логіки ескалації Кремля не мінімізує небезпеку продовження агресії, але спростовує фаталістичне переконання, що постійний тиск неминуче призводить до ядерної катастрофи. Ескалація небезпечна саме тому, що вона залишається в грі, а не тому, що прагне її припинити.

djay
Reactions:

Сообщение djay »

Родного понесло... :rolleyes:

rodnoy
Reactions:

Сообщение rodnoy »

djay писал(а): 29 дек 2025, 20:38

Родного понесло...

Ну, тебя не поймешь: то "где родной делся?", то "родного понесло" :)